Artikel Dagblad van het Noorden

  • event12-04-2012
  • schedule00:00
  • timer3 minuten

 

Of download het artikel hier, of lees de tekst hieronder

 

Terminaal zieken zien hun laatste wens vervuld  |  De Wensambulance


Regelen dat een jonge moeder voor haar overlijden nog een keer met haar man en kindjes naar de Efteling kan. Of zorgen dat een aanstaande oma erbij is als haar zwangere dochter in het ziekenhuis een pret-echo laat maken, omdat zij bij de geboorte van haar kleinkind er niet meer is. Het zijn laatste wensen die door ambulancemedewerkers, verpleegkundigen en artsenzijn vervuld. Zij werken als vrijwilliger bij de Wensambulance in Drenthe, Friesland en Groningen. Coördinator Jolanda de Jong van de Wensambulance is bij de stichting een beetje een vreemde eend in de bijt. Bijna alle honderd vrijwilligers van de stichting werken in de zorg. De Jong (44) is groepsleerkracht. "Ik doe vooral het regelwerk. De begeleiding en het vervoer van de zieke worden gedaan met de eigen ambulance van de stichting door een verpleegkundige en een ambulancechauffeur. Iedereen mag ook een familielid of geliefde meenemen."

Alle wensen worden kosteloos uitgevoerd door geschoolde medewerkers. "Alles wordt geregeld. Ook de nodige zorg. Maar we komen niet met een limousine met grote roze ballonnen voorrijden. Het gaat puur om de beleving van de wens. De terminaal zieken zijn vaak bedlegerig. Wij zorgen dat ze ondanks hun ernstige gezondheidsproblemen toch een mooie dag hebben. Een leeftijdsgrens bestaat niet, maar wij richten ons vooral op volwassenen. Voor ernstige zieke kinderen wordt al veel gedaan door andere stichtingen. De meeste wensen bij ons zijn van mensen tussen de 30 en 80 jaar die nog maar een paar maanden te leven hebben. De 41-jarige Grietje Mast uit Schoonoord is een van de zorgvrijwilligers van de wensambulance. Zij werkt 24 uur in de week als ambulancechauffeur bij RAV Groningen op de post in Stadskanaal. Het is soms een zware baan. Ze verleent hulp bij ernstige verkeersongelukken en bij andere mensen in acute nood. Toch maakt Mast graag tijd vrij voor het vrijwilligerswerk bij de Wensambulance. "Het kost mij misschien een of twee vrije dagen per jaar. Dat is voor mij een kleine moeite. Wat is nou mooier dan iemand die gaat sterven een onvergetelijke dag te bezorgen?" De vrijwilligers kunnen zelf aangeven wanneer ze beschikbaar zijn om een wens uit te voeren. Coördinator De Jong krijgt de aanvragen binnen. Zij mailt daarna naar alle vrijwilligers een korte beschrijving van de wens met tijd en datum. "De vrijwilliger die tijd heeft, kan zich aanmelden. Ik maak een rooster en een draaiboek. Het aantal aanvragen is goed te overzien. We streven naar meer naamsbekendheid, zodat we nog meer wensen kunnen vervullen. De afgelopen jaren hebben we per jaar zo’n 20 wensen vervuld. We zouden jaarlijks wel vijftig wensen willen vervullen.

Ambulancechauffeur Mast heeft ervaren dat het vervullen van een wens, hoe klein ook, voor de mensen en hun familie heel waardevol is. Ook als vrijwilligster krijgt ze er positieve energie van. Laatst is ze op haar vrije zondag met een 84-jarige dame en haar familie naar de dierentuin in Emmen geweest. "Die mevrouw is ernstig ziek en moest continu zuurstof hebben. Toch heeft ze enorm genoten van die middag in de dierentuin. We hebben haar met de ambulance opgehaald in Roden en op de brancard door de dierentuin gereden." De vrouw uit Roden wilde heel graag de olifanten en de apen zien. Veel familieleden waren speciaal voor haar naar Emmen gekomen om het mee te maken, zelfs kleinkinderen vanuit België. "Dat was emotioneel en heel mooi. Die mevrouw was helemaal op toen we haar
terug naar huis brachten. Ze vond het wel een geweldige dag." Mast herinnert zich ook goed een wens, waaraan ze heeft meegewerkt. Het ging om een jonge moeder van 38 jaar die met haar man en kleine kinderen drie dagen naar de Efteling is geweest. Coördinator de Jong had in de buurt van Kaatsheuvel hulp van thuiszorg geregeld. Het gezin werd met de wensambulance gebracht en gehaald. "De moeder was al erg verzwakt. Zij is een paar weken later overleden. Zij heeft met haar man en kindjes wel genoten van die dagen samen in De Efteling."

De Wensambulance is vier jaar geleden opgericht onder de naam Stichting Ambiance Noord-Nederland. De kosten voor de wensen worden betaald van donaties. Nieuwe donaties kan de stichting goed gebruiken. Familie, vrienden en terminaal zieken kunnen zich ook melden met hun wensen.
Meer info is te vinden op de website www.wensambulancenn.nl of door naar info@wensambulancenn.nl te mailen.

ambulancezorg_Groningen vivix UMCG Groningen Dotsimpel